Till sidans huvudinnehåll

Hur funkar det?

Om Traineeprogram

Vad är trainee?

trainee[trejni´] s. -n -r [-er] person som utbildas av företag till en chefsbefattning.
trainee|program s.
Svenska Akademiens ordlista

trainee [treini:´] (engelska), nyanställd tjänsteman, t.ex. nyutexaminerad civilingenjör eller civilekonom som genomgår intern utbildning med sikte på framtida chefs- eller specialistjobb inom ett företag.
Nationalencyklopedin

Vad är ett traineeprogram?

Ett traineeprogram är ett utmärkt sätt att kickstarta din karriär som nyexaminerad student eller om du har några års arbetslivserfarenhet. Genom att delta i ett traineeprogram får du möjlighet att lära dig av erfarna mentorer, få inblick i olika delar av företaget och utveckla dina färdigheter genom praktisk erfarenhet.

Jämfört med en vanlig anställning, ger ett traineeprogram dig en unik möjlighet att få en bredare förståelse för olika delar av företaget, du utvecklas fort och får en djupare förståelse för branschen. Detta brukar innebära en snabbare väg till ledande positioner.

Som trainee får du inte bara möjlighet att utveckla din karriär, utan även chansen att skapa värdefulla relationer med andra traineer (både nya och gamla).  Att gå ett traineeprogram tillsammans med andra ger dig möjlighet att bygga ett nätverk av kontakter som kan vara avgörande för din framtida karriär. Att ha en gemenskap med andra som går igenom samma erfarenheter som du kan vara till stor hjälp för att hantera utmaningar och få stöd och råd. Samtidigt som tiden som trainee skapar dig minnen för livet och ett stort nätverk.

Traineeprogram är även ett bra sätt att visa företaget att du är engagerad och målmedveten, vilket kan öka dina chanser att få en ledande eller önskad position snabbt.

Väljer man ett certifierat traineeprogram, som är certifierat av TraineeGuiden, är man även garanterad en marknadsmässig lön samt fast anställning. Certifierade program garanterar också att företaget följer en viss standard och att programmet innehåller en viss kvalitet. Certifieringen är även ett tecken på att företaget är seriöst och engagerat i att utveckla sina traineer.

Många ledande personer inom näringslivet har börjat sin karriär genom ett traineeprogram. Här är några exempel på kända personer som har gått igenom ett traineeprogram innan de nådde ledande befattningar:

  • Ericssons tidigare VD Carl Henric Svanberg
  • Scanias tidigare VD Martin Lundstedt
  • SEBs tidigare koncernchef Annika Falkengren
  • Scanias tidigare VD Leif Östling
  • ABBs tidigare VD Sten Jakobsson
  • Tele 2s tidigare VD Lars-Johan Jarnheimer

Detta är bara några exempel, men det visar att traineeprogram är ett bra sätt att börja sin karriär och arbeta sig upp till ledande befattningar inom näringslivet.

Så om du är en nyexaminerad student som söker ett utmanande och utvecklande karriärsval, är ett traineeprogram ett utmärkt val.

Gå gärna vidare till Hitta Traineeprogram, där du kan se vilka som har sina ansökningar öppna just nu. Kontakta respektive företag direkt om du har några frågor.

Anmäler du dig till vårt månadsutskick är du även först med att veta vilka som nu har ansökningarna öppna.

Tips och råd när du ska söka

TraineeGuiden.se har tillsammans med Adecco tagit fram tips och råd för dig som funderar på att söka som trainee.

Certifikat för traineeprogram

TraineeGuiden.se, Sveriges Ingenjörer och Civilekonomerna står gemensamt bakom Certifiering av traineeprogram. Läs mer här om vad som krävs av ett certifierat traineeprogram.

Nyheter

Häng med i svängarna, få ovärdeliga tips och håll dig uppdaterad inom Sveriges traineevärld.

TraineeDagarna 2024

Bli en framtida ledare och kickstarta din karriär på TraineeDagarna 2024! Vill du…

TraineePriset 2021

På TraineeDagen 2022 på Stockholm Waterfront delades TraineePriset ut för tionde året…

Nya TraineeGuiden

Varmt välkomna till TraineeGuidens nya hemsida som vi är otroligt stolta och…

Våra premium-partners