Personuppgiftspolicy: Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du detta. Detta är viktigt så vi hoppas du tar dig tid att läsa igenom vår personuppgiftspolicy!

Vattenfall Header.png

Frågor och svar om Vattenfall

Här får du svar på de vanligaste frågorna som kommer in till Vattenfall:

 1. Jag tycker ni verkar ha ett spännande traineeprogram och jag undrar om det finns möjlighet att välja kontor/stad att utgå ifrån utöver rotationsplatserna, eller ser ni att en trainee är baserad i en specifik stad?
  Hur ser antagningsprocessen ut, när brukar ni vara klara med rekryteringen?

  Det står i annonsen var traineepositionen är placerad och det går inte riktigt att välja fritt på samma sätt som rotationerna därför att avdelningen eller den tjänst du sökt har sitt hemma-kontor på den specifika platsen. Sen har du dock möjlighet att göra rotationer på andra platser precis som du sa. 

  Vi påbörjar (vanligtvis) rekryteringen i januari/februari varje år, och därefter följs det av telefonintervjuer, personliga intervjuer med rekryterare och chefer (ibland också med teamet), samt också ett assessment. Det är därför en ganska lång process och för vissa tjänster som i Sverige är säkerhetsklassade på grund av Vattenfalls kritiska infrastruktur, så kan vissa processer följas upp av säkerhetskontroller. Det är därför lite svårt att svara på när exakt i tiden hela rekryteringen är färdig, men oftast från april-juni brukar de flesta ha kunnat få ett erbjudande. Går man inte vidare i processen försöker vi självklart meddela det så snart som möjligt.  
   
 2. Jag såg på er hemsida att det finns internationella traineeprogrammet och sedan framtidsprogrammet. Vad är skillnaden på dem olika programmen? Vilka ser ni söka till dem olika programmen? 
  Den tydligaste skillnaden mellan de olika program är att i framtidsprogrammet är man placerad bara inom Sverige och man jobbar specifikt med olika projekt och problem inom eldistribution. Till framtidsprogrammet ser vi att nästan alla kan söka då tanken är att traineerna bidrar med olika perspektiv som dem har fått via sin utbildning. Exempelvis ekonomer, personalvetare, jurister och ingenjörer kan söka till programmet. För det internationella traineeprogrammet finns det specifika krav för utbildning och bakgrund som gäller specifikt till tjänsten som man söker till. I programmet kommer man även göra en av de två rotationer utomlands.
   
 3. Hur ser upplägget för programmet ut och hur roterar man under de månaderna programmet löper?
  Upplägget för programmet kan du läsa mer i detalj här: https://careers.vattenfall.com/se/framtidens-talanger/international-trainee-programme/

  Programmet innehåller rotationer ja, men unikt med vårt internationella program är att det är uppbyggt kring specifika tjänster. Så du söker den tjänst du är mest intresserad av och sedan arbetar du 50% i den tjänsten och 50% med aktiviteter som ingår i programmet, dvs. utbildningstillfällen, seminarieveckor, hacktahon, huddles och så vidare. Rotationerna ingår i programmet också och det är två stycken under året, 12 veckor totalt. Tanken är att få internationell erfarenhet och rotera antingen inom samma område eller till ett helt nytt.
   

Läs mer på Vattenfalls programsida: 
Framtidsprogrammet: https://www.traineeguiden.se/trainee-program/framtidsprogrammet
International Trainee Programme:  https://www.traineeguiden.se/trainee-program/vattenfall-international-trainee-programme-1
Digital Talent Programme: https://www.traineeguiden.se/trainee-program/digital-talent-programme