amanda-1_png.png

Så vinner du drömjobbets uppmärksamhet!

För dig som Young Professional har nu TraineeGuiden tillsammans med Crisby skapat en serie med tips och trix för att lyckas ute i arbetslivet. Du är snygg, smart och social, och ändå verkar det omöjligt att ens få komma på intervju... Men hur gör man då för att sticka ut när konkurrensen är stenhård och ingen ens verkar lägga märke till en? Och hur skriver man ett personligt brev som någon minns?

Lugn bara lugn, det finns saker att göra som hjälper dig i rätt riktning. Ett bra första steg är att faktiskt lära känna företaget du vill till, så att du vet att du gillar vad de står för, och vad du kan bidra med. Sofia Kacim, retorikexpert och Young Pros-coach, säger:

- Börja med att göra research på bolaget du vill till. Och inte bara på rollen utan på deras värderingar. Stämmer de överens med dina värderingar och ditt why? Kom ihåg att du ju blir ambassadör för företaget du jobbar på.

När du hittat drömjobbet är det dags att ta en första kontakt, och alltså skicka in ditt CV och personliga brev.

- Ett personligt brev ska ju vara en ingång till dig som person. För att sticka ut kan du till exempel använda ett annat format och spela in en film där du berättar om dig själv istället, tipsar Sofia.

När du spelar in din film så finns det några saker som är bra att tänka på: Kom ihåg att hålla det kortfattat - max tre minuter - och använd en högupplöst kamera. De flesta smartphones fungerar perfekt. Det kan också vara en bra idé att ha en kompis med i rummet som ställer frågorna, och att du klär dig som om du var på intervju, så att du kommer i rätt stämning och får lite pondus.

När det är dags för intervju (vilket du ju självklart blir kallad till när de sett din fantastiska film!) är det bra att tänka på att det inte bara är du som ska imponera på företaget, du vill ju att de ska kännas rätt för dig också. Se det lite som att du är på dejt. Ställ frågor och var intresserad, så att det blir ett naturligt samtal mellan er.

Christina Johansson, kommunikationschef på konsultbolaget Knowit, håller med om att personlighet och värderingar väger tyngre än ett fett CV, och berättar hur de tänker när de rekryterar:

- Vi ser mer till personlighet än till CV. Det är medarbetarna hos oss som skapar värde och bygger Knowit så kreativitet och drivkraft är de viktigaste framgångsfaktorerna för att vi ska lyckas skapa ett större värde ute hos våra kunder. Vi har ett aktivt genusarbete med syftet att skapa en inkluderande företagskultur och anställer för tillfället gärna fler kvinnor.

Hon fortsätter:

- Men till slut handlar det nog ändå om att det måste kännas värdefullt att gå till jobbet och att få vara med i spännande projekt där man som individ känner att man kan göra skillnad – på riktigt.

Andreas som är en av dem som valt Knowit som arbetsplats, säger:

- Jag valde Knowit bland alla andra på grund av att de såg mig som en person. De såg inte mig bara som en teknisk resurs som de kan tjäna pengar på.

Så med andra ord; ett jobb är inte bara rätt CV, det är en relation. En relation som behöver engagemang, nyfikenhet, uppmärksamhet och inte minst, gnista, för att den ska blomma.

För fler tips hur du tar dig lite närmare dina drömmar - kolla in serien #YoungPros. Och kom ihåg: Success is no accident!

Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3 

Vill du läsa mer? Artikeln "Serien YoungPros lär dig tänka som ett proffs" kan du läsa här! 

Artikel

Relaterade artiklar

skf-logo.11png.png

Brasilien och Göteborg lär av varandra på SKF

Läs mer
Staff och vi.png

Bli studentambassadör för Traineeguiden!

Läs mer
TG-artikel-header_1.png

Gå före i kön till toppjobbet!

Läs mer
Staff och vi.png

ArtikelSök uppdraget som studentambassadör hos Traineeguiden! Perfekt för dig som vill göra något utöver det vanliga och samtidigt utmärka dig i framtida rekryteringsprocesser!

Läs mer